Otvoritev fotografske razstave in okrogla miza “Zgodbe pozitivnih sprememb”

Aspira skupaj s Slogo, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč, vabi na otvoritev potujoče fotografske razstave in okroglo mizo “Zgodbe pozitivnih sprememb”, ki bo v petek, 17. 11. 2023, ob 11. uri, v domu Svobode, v Trbovljah (pevska soba). 

Razstava prikazuje projekte in primere dobrih praks nevladnih organizacij, s katerimi le-te odgovarjajo na izzive sedanjega časa, z migracijami na čelu. Migracije so naša realnost in vplivajo tako na države prihoda kot na države, iz katerih ljudje odhajajo. Kako te izzive nasloviti bo vsekakor eno izmed vprašanj okrogle mize, ki bo potekala ob otvoritvi fotografske razstave. 

Gostji bosta Manja Golobič, svetovalna delavka na Osnovni šoli Tončke Čeč Trbovlje, kjer se že nekaj let ukvarjajo z vključevanjem tujcev v učno okolje ter Vesna Lenić Kreže, ki bo z nami delila svojo zgodbo, ki jo je pripeljala v Trbovlje. Dogodek bo povezovala Nataša Novak.

Zgodbe pozitivnih sprememb
ASPIRA INSPIRIRA

ASPIRA INSPIRIRA Podpiramo lokalni razvoj

Učenje in razvoj na vseh ravneh sta ključ do razvoja naše lokalne skupnosti, ki si ga vsi želimo, zato vas vabimo na naš dogodek, ki bo 

 1. 10. 2023, ob 17.00, Delavski dom Trbovlje. Gostja dogodka bo dr. Vesna Vuk Godina.

Gostja se bo v uvodnem predavanju dotaknila pomembnih vprašanj tega trenutka: 

Zakaj sta povezovanje in sodelovanje ključna, zakaj le skupaj lahko dosežemo trajnostne spremembe v primerjavi z individualnimi pristopi? 

Zakaj je pomembno iskanje partnerjev, ne konkurentov? 

Kako strateško usmerjati svoje kadrovske, časovne in finančne vire za razvoj svojih organizacij in povečanje svojega pozitivnega družbenega vpliva?

Predavanju sledijo različne delavnice, med katerimi lahko izberete: 

Sreča – preprosta rešitev za zahtevne izzive (delavnica spodbuja zavedanje pomena ustvarjanje pozitivnega učnega okolja, motivacijo učencev/dijakov ter krepi njihovo samopodobo).

Digitalno pripovedovanje zgodb (praktična delavnica uporabe tehnik digitalnega pripovedovanja zgodb – obvezna uporaba pametnega telefona). 

Podpora za najstniške mamice (delavnica za pozitivno starševstvo ter uravnoteženje različnih vlog).

Tukaj in zdaj! (delavnica o okoljskih in trajnostnih vsebinah). 

Delavnica za vodje/direktorje (pregled priložnosti prijav na javne razpise s koristnimi nasveti za uspešno izvajanje projektov).

Najstnikom na pot (delavnica, kako podpreti najstnike na ključnih področjih za boljši prehod v odraslost).  

Program dogodka: 

16.30 – 17.00 Registracija

17.00 Predavanje dr. Vesne Vuk Godine

18.15 Delavnice 

19.15 Pogostitev

Dogodek je brezplačen in je namenjen vsem, ki se pri svojem delu srečujete z ljudmi, ki vam je vseživljensko učenje pomembno in ki hkrati želite pozitivno prispevati k razvoju Trbovelj in Zasavja. 

Obvezna prijava za lažjo organizacijo do 12. 10. 2023 na: https://forms.gle/coEKqHyZJRfDKD39A

FESTIVAL SVOBODA

Prihaja Festival Svoboda! Le-ta bo potekal v petek in soboto, 26. in 27. maja 2023, v in okrog doma Svobode v Trbovljah. Namen dvodnevnega festivala je postaviti mlade v središče dogajanja kulturno kreativnega ustvarjanja ter s tem spodbuditi tudi razvoj lokalnega okolja. Na festivalu povezujemo tudi različna društva in ustvarjalne posameznike, kar je bila pobuda na posvetu mladih z deležniki kulturno – kreativnega področja in jo sedaj uresničujemo.

PETEK, 26. 5. 2023

18.00 Spoznaj Svobodo – Otvoritev obnovljenih prostorov

18.30 Pogumni talenti – Nastopi mladih talentov na zunanjem odru

21.00 Kino na traku – Pustolovščine v analogni dobi

SOBOTA, 27. 5. 2023

9.30 Predstava Zverinice iz Rezije

10.00 Gledališka delavnica za predšolske otroke in prvo triado

11.00 Predstava Hop v pravljico

12.00 Gledališka delavnica za prvo in drugo triado

17.00 Otvoritev razstave Luke Ivezića

18.00 Kreativna Svoboda – delavnica kolažev z Luko, delavnica TNM robotika, delavnica grafiti

19.00 Kino na traku – Pustolovščine v analogni dobi

21.00 Glasbena Svoboda – koncert Life on display and FREŠ, sledi DJ Spex

Želimo si, da festival Svoboda postane stalnica dogajanja v domu Svobode in popestri vsakoletno kulturno-kreativno dogajanje v Trbovljah.

Festival Svoboda smo skupaj zasnovali Zavod Aspira, Mladinsko gledališče Svoboda Trbovlje, Zavod Peglezn in društvo Trbovlje novomedijsko mesto so združili moči ter pridobili sredstva EU programa Erasmus+ za izvedbo projekta “Kreativni preboj Trbovelj”, katerega del je tudi ta festival.

FESTIVAL SVOBODA
DELAVNICA GVERILA PROMOCIJE ZA FESTIVAL SVOBODA

DELAVNICA GVERILA PROMOCIJE ZA FESTIVAL SVOBODA

Pozor mladi ustvarjalci v Zasavju!

Če ste že slišali za naš prvi festival SVOBODA, imamo za vas še eno priložnost, da se pridružite naši skupnosti ustvarjalcev.

Vabimo vas na delavnico za “Guerrilla” promocijo festivala, kjer boste izvedeli, kako lahko na kreativen in učinkovit način promoviramo festival. Skupaj bomo raziskali različne načine, kako lahko s svojo ustvarjalnostjo in drznostjo privabite pozornost in zainteresiranost za dogodek.

Delavnica bo potekala v tednu pred festivalom, v četrtek, 18. maja 2023, od 16. do 18. ure, v prostorih Doma Svobode.

S seboj prinesite svoje ideje in ustvarjalno energijo, pripravljeni smo na vaše navdihe.

Pridružite se nam in skupaj ustvarimo nepozabno izkušnjo Festivala SVOBODA!

ZADNJI POZIV ZA MLADE USTVARJALCE V ZASAVJU

 Za vas imamo nepozabno priložnost!

Pridružite se nam na 1. festivalu SVOBODA, ki bo potekal 26. in 27. maja 2023. 

Letošnja tema festivala je “Pogum in drznost: Sprostitev notranje moči”, in to je priložnost, da s svojim ustvarjalnim prispevkom postanete del te edinstvene izkušnje.

Če ste glasbenik, umetnik, performer, plesalec ali kreativec v kateri koli drugi obliki, vas vabimo, da se nam pridružite in soustvarite nepozabno izkušnjo. Skupaj bomo ustvarili nekaj posebnega, kjer bomo s pogumom, drznostjo in ustvarjalnostjo sprostili naš pravi potencial. 

Ne zamudite priložnosti, da se povežete z drugimi mladimi ustvarjalci in skupaj ustvarite nekaj edinstvenega. 

Pridružite se nam na festivalu SVOBODA, kjer bodo naša vrata vedno odprta za vašo kreativnost.

Prijave zbiramo do 5.5.2023 na vesna@aspira.si.

1. festival SVOBODA
DAN V RABLJENIH OBLAČILIH 2023

DAN V RABLJENIH OBLAČILIH 2023

Z nakupom oblačil iz druge roke prispevamo k bolj trajnostni in etični modi, ki nam omogoča, da izrazimo svoj slog na način, ki ne škoduje okolju in drugim ljudem.

 • Dvignimo okoljska zavest.
 • Podprimo etično dela v tekstilni branži.
 • Privarčujmo. 
 • Bodimo/ostanimo unikatni.

 

USPOSABLJANJE ZA MLADINSKE DELAVCE ZA UPORABO FILMA PRI DELU Z MLADIMI

Pridružite se nam v Trbovljah, na 5-dnevnem usposabljanju med 3. 5. (od 15:00 ure) in 7. 5. 2023 (do 12:00 ure) na temo uporabe filma pri delu z mladimi.

Kaj dobite?

 • Razvili boste kompetence za vključevanje kritičnih in ustvarjalnih praks v filmsko kulturo, ki mladim omogočajo, da se izražajo prek filmskega medija.
 • Spretnosti pri uporabi filma kot orodja za obravnavo aktualnih družbenih vprašanj, ki mladim omogoča, da se vključijo v svet okoli sebe in dosežejo pozitivne spremembe.
 • Razširili mladim poglede pri prepoznavanju njihovih vrednot, širjenju njihovega pogleda na svet ter aktivnem sodelovanju v procesih razvoja filma.
 • Preživeli čas z drugimi mladinskimi delavci in voditelji iz Slovenije in Madžarske, ki imajo enako strast kot vi do spoznavanja filmskega medija v mladinskem delu. 
 • Delalo z izkušenimi trenerji, ki imajo več kot 10 let prakse na področju uporabe filma v mladinskem delu.
 • Postali del našega projekta ter spreminjali skupnost! 

Usposabljanje poteka v okviru projekta “ Youth Loop”, v katerem Zavod Aspira deluje kot partner. “Youth Loop” je financiran z strani Erasmus + programa – Ključni ukrep 2 – Sodelovanje med organizacijami in institucijami. Projekt krije stroške prenočitve in prehrane.

Za prijavo pošljite vaše ime in priimek ter kontakt. Dodajte pa še kratko pojasnilo, zakaj se želite udeležiti usposabljanja. Vse pošljite na elektronski naslov: vesna@aspira.si

USPOSABLJANJE ZA MLADINSKE DELAVCE ZA UPORABO FILMA PRI DELU Z MLADIMI
POSTANI SOCIALNI PODJETNIK_CA (ZA MLADE 15- 18)

POSTANI SOCIALNI PODJETNIK_CA (ZA MLADE 15- 18)

Vzemi priložnost, ki se ti ponuja in se pridruži ekipi mladih na izobraževanju na temo socialnega podjetništva v Bolgariji, med 12. in 19. oktobrom 2023. 

K sodelovanju vabimo pet nadobudnih mladih, starih med 15 in 18 let, ki jih zanima (socialno) podjetništvo. V okviru Erasmus+ projekta “Be the Change” ustvarjamo navdihujoč in zanimiv program poln praktičnega učenja. Vzemi si čas in se nauči veščin, ki ti bodo koristile v življenju, spoznaj nove ljudi iz Poljske in Bolgarije ter kulture v čudoviti Bolgariji. 

Prijavi se zdaj na rada@aspira.si (pošlji svoje podatke, ime, priimek, telefon in na kratko napiši, zakaj želiš biti del te aktivnosti) in postani del nove mlade generacije socialnih podjetnikov!

Rok za prijavo je 30. 4. 2023, zato ne odlašaj.

HEKATLON I. - PRIPRAVA IDEJ ZA FESTIVAL “ZA SVOBODO”

A že poznaš naš projekt “Kreativni preboj Trbovelj”? Si že slišal_a zanj?

No, kakorkoli, tudi če še nisi, imaš še vedno priložnost, da se nam pridružiš.

Hekatlon I. namenjamo povezovanju vseh mladih, ki bi si želeli sodelovati na festivalu Za Svobodo, da se med seboj spoznajo, predstavijo svoje ideje in sem jih med seboj povežejo.

Dobili se bomo v soboto, 8. aprila 2023, ob 10. uri, v domu Svobode Trbovlje. Delavnico vodi Tadeja Bučar Atkins.

Poskrbeli pa bomo tudi za malico, zato ne odlašaj 🙂.

Kratko in sladko vabilo.

Digital Storytelling for Youth Mental Health
JAVNI POZIV ZA MLADE - SOUSTVARJAJ FESTIVAL "ZA SVOBODO”

JAVNI POZIV ZA MLADE - SOUSTVARJAJ FESTIVAL "ZA SVOBODO”

Skupaj s partnerji Trbovlje Novomedijsko Mesto/Trbovlje new media setting, Zavod Peglezn in Kulturno društvo Svoboda Trbovlje vabimo k sodelovanju mlade ustavrjalce dvodnevnega kreativnega festivala “Za Svobodo”, ki bo potekal v petek in soboto, 26. in 27. maja 2023.

Odgovori na spodnja vprašanja:

Si star_a med 13 in 30 let?

Si kreativen_na? Rad_a rišeš, pišeš pesmi, slikaš, fotografiraš, grafično oblikuješ, kipariš, igraš inštrument, poješ?

Bi si želel_a svoje rezultate svojega dela predstaviti širši javnosti?

Če si si na vsa vprašanja odgovoril_a z da, potem si pravi_a za nas in te toplo vabimo, da se nam pridružiš. Pri realizaciji lahko pomagamo tudi z manjšimi finančnimi prispevki.

Namen festivala je povezati različne mlade, organizacije in sektorje ter skrbeti za nadaljnji kreativni preporod in razvoj mesta.  Festival bo potekal v okviru Erasmus+ projekta “Kreativni preboj Trbovelj”.

Rok za prijave:  20. 3. 2023.

Dodatne informacije in prijave na: vesna@aspira.si

Delavnica stand up-a Alenom Mastnakom na Kreativnem preboju Trbovelj

Jeeee, nekaj drugačnega in zanimivega se nam obeta!!!

Delavnica stand up-a v okviru projekta “Kreativni preboj Trbovelj”. Delavnico bo vodil Alen Mastnak.

Kdaj? Petek, 10. 3. 2023, ob 18h – 20h.

Kje? Dom Svobode.

Za koga? Za vse mlade med 13. in 30. letom starosti.

Kako? Brezplačno. Prijave na: rada@aspira.si.

Alen Mastnak je novi obraz na slovenski stand up sceni. Želel je postati dramski igralec, a ga je življenje pahnilo iz gledališkega odra na oder stand up komedije. V slogu faliranega študenta je tudi delavnice stand up komedije obiskoval kar dvakrat. Po izjavah njegove matere je isti Jurij Zrnec, njegov približek temu pa je, da statira v seriji Ja Chef. Rad se pojavlja v filmih. Nazadnje ste ga lahko videli v zmagovalnem filmu Muvita 6×60 z naslovom Kjer se prepirata dva. Njegov obraz krasijo brki.

Ker še ni izkušen maček na stand up odru namesto delavnice uporabi izraz “druženje”. Na kratkem druženju se bomo dotaknili osnov stand upa, javnega nastopanja in kako zgledajo začetki v stand upu iz prve roke.

Delavnica stand up-a Alenom Mastnakom na Kreativnem preboju Trbovelj

Kreativni poligon s Tadejo Bučar Atkins zadnjič

Kreativni poligon

Še zadnja priložnost! V okviru projekta “Kreativni preboj Trbovelj” bo ta četrtek, 2. marca 2023, med 17.00 – 20.00, potekala delavnica v okviru kreativnega laboratorija, ki je namenjena razvoju idej za festivalm, ki ga načrtujemo za 26. in 27. maj 2023 prav tako v domu Svobode.  

V kreativnem laboratoriju za kreativni preboj Trbovelj je napočil čas, da vaša ideja ugleda sveta.

Kako idejo iz zamisli prestavite v resničen svet?

Kako vašo idejo predstaviti, da jo razumejo tudi drugi?

Kaj še morate narediti, da bo vaša ideja uspela?

Pridruži se kreativnemu laboratoriju za kreativni preboj Trbovelj, ki ponuja znanje, mentorstvo, povezovanje in druženje z mladimi, ki jim je mar.

Pridruži se, če:

 • si želiš spremembe, pa ne veš kje se lotiti
 • imaš idejo, pa rabiš nekaj pomoči, da jo premakneš dalje,
 • te zanima, kako se uresničuje ideje.

Okvirni datumi nadaljnjih aktivnosti:

 1. delavnica na Hekatlonu kreativnega preboja, april 2023

Zaključni dogodek – festival kreativnega preboja, 26. in 27. 5. 2023

KREATIVNI PREBOJ TRBOVELJ - DELAVNICA KREATIVNE ROBOTIKE Z DR. MAŠO JAZBEC IN ŽANOM RAJŠKOM

V okviru Erasmus+ projekta sledi nova zanimiva delavnica za mlade 13 – 30 let.

Delavnica “Kreativna robotika”, ki jo bosta vodila dr. Maša Jazbec in Žan Rajšek.

Družili se bomo z robotkama Lili & Evo ter spoznali humanidnega robota NAO.

Izobraževanje “Kreativna robotika” ne podajamo znanja zgolj iz tehničnega vidika, temveč tudi iz humanističnega in umetniškega vidika. Namen tovrstnega izobraževanja je spodbuditi mlade, da razmišlja izven ustaljenih okvirjev, ko gre za uporabo robotov v naši družbi.

Vsebina delavnice:

 • predstavitev aktualnih projektov na področju humanoidne in androidne robotike.
 • spoznavanje področja interakcij med ljudmi in humanoidnimi roboti.
 • spoznavanje dela s humanoidnim robotom NAO.
 • spoznavanje programerskega okolja choregraphe za delo z robotom NAO.
 • priprava kratkega programa za robota NAO.
 • povezava robota z Brain Computer Interface napravo, ki omogoča interakcijo med robotom in človekom z možganskimi signali.

Delavnica bo potekala v četrtek, 23.2. 2023, ob 17h, v domu Svobode Trbovlje. Trajala bo do 19.30 (3 šolske ure – 45min, 45 min, 15 min odmor, 45min).

KREATIVNI PREBOJ TRBOVELJ - DELAVNICA KREATIVNE ROBOTIKE Z DR. MAŠO JAZBEC IN ŽANOM RAJŠKOM
DELAVNICE DOKUMENTARNEGA FILMA “MY STORY BEGINS”

DELAVNICE DOKUMENTARNEGA FILMA “MY STORY BEGINS”

V sklopu Erasmus+ projekta “My story begins” izvajamo niz delavnic na temo dokumentarnega filma.

Vsi mladi filmoljubci med 15. in 30. letom vabljeni na sklop delavnic, na katerih se boste lahko preizkusili v produkciji dokumentarnega filma. Tako je, na delavnicah bomo posneli in producirali lastni kratki dokumentarni film.

Delavnice bodo potekale v 3 sklopih:

SKLOP 1

 • 10. 2. 2023: Spoznavanje skupine, iskanje zgodbe.
 • 11. 2. – 12. 2. 2023: Kaj je dokumentarni film, uporaba kamere, uporaba različnih snemalnih kotov, kompozicija, svetloba, barve.

SKLOP 2 

 • 18. – 19. 2. 2023: Snemanje, delo na terenu (datumi se lahko prestavijo tudi na snemanje med tednom, če se bo skupina tako dogovorila).

SKLOP 3

 • 25. 2. – 26. 2. 2023: Montaža slike in zvoka, postprodukcija.

Trenerji in mentorji delavnic so:

Jure Černec – direktor fotografije, predavatelj na Akademiji za gledališče radio, film in televizijo, Univerze v Ljubljani

Slađana Vide – filmska producentka, scenaristka

Benjamin Kreže – filmski režiser

PRIJAVE NA: vesna@aspira.si

KREATIVNI PREBOJ TRBOVELJ - KREATIVNI POLIGON VOL. 1

Za vse mlade med 13. in 30. letom, ki jih zanima glasba, ples, gledališče, fotografija, radi pišete, rišete, oblikujete, kiparite, odkrivate nove tehnologije … ste in želite biti kreativni. 

Dom Svobode postaja prostor kreativnega preboja našega mesta. Prostor, kamor lahko prideš in s pomočjo drugih mladih in mentorjev (so)ustvarjaš naše mesto. Dobimo se v četrtek, 15. 12. 2022, med 17.00 in 20.00. Delavnico vodi Tadeja Bučar Atkins.

PRIJAVE NA: https://docs.google.com/…/1FAIpQLSd7yZaWAy1RuO…/viewform

Okvirni datumi nadaljnjih aktivnosti:

 1. delavnica = Četrtek, 12.1.2023, od 17h do 20h
 2. delavnica = Četrtek, 2.3.2023, od 17h do 20h
 3. delavnica na Hekatlonu kreativnega preboja, april 2023

Zaključni dogodek na festivalu kreativnega preboja, 26.5. 2023

KPT_Pasica_Prosojna
NAJ SE KREATIVNI PREBOJ TRBOVELJ ZAČNE!

NAJ SE KREATIVNI PREBOJ TRBOVELJ ZAČNE!

Štartamo z delavnico priložnosti, ki jih mladim ponuja EU.

Dobimo se v ponedeljek, 28. 11. 2022, ob 17h – 19h, v domu Svobode. Vabljeni vsi med 13. in 30 . letom starosti.

Na delavnici bomo predstavili priložnosti za mlade, ki jih ponujata programa Erasmus+ in Evropske solidarnostne enote, Discover EU, razpis EUteens4green.

Nekaj časa pa bomo namenili tudi razvoju vaših idej (mladinskih izmenjav, solidarnostnih projektov, projektov za EUteens4green).

Se vidimo.

MLADI PRIJAVITE SE IN POSTANITE DEL KREATIVNEGA PREBOJA TRBOVELJ

Joj, a ne bi blu fajn, če bi mel u Trboulih en tak plc, ku bi tm lhka pisal, risal, snemal, plesal, mal imporviziral … pa tku čist dal svojo kreativnost vn? Pa ustvarjal projekte v Trbovljah?

A se ti hecaš?

Jaa, točno tule se bo dogajal u Dom Svobode, ubistvi… š bulš! 15.12. 2022, bo Dom Svobode ob 17:00, odprl svoja vrata za vse, ki si želite prostora, kjer ste lahko kreativni na kulturnem področju, delite, snujete in realizirate svoje ideje z drugimi, ki imajo enake interese; za vse, ki radi pišete, plešete, fotkate, slikate, pojete, rišete, odkrivate nove tehnologije in svoj gledališki talent.

Pridruž se kreativnemu laboratoriju, ki ponuja znanje, mentorstvo, povezovanje in druženje z mladimi, ki jim je mar.

PridI, če:

 • si želiš spremembe, pa ne veš kje se lotiti,
 • imaš idejo, pa rabiš nekaj pomoči, da jo premakneš dalje,
 • te zgolj zanima, kako se uresničuje ideje. 

PRIJAVA NA: 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd7yZaWAy1RuOI6hFaF7g21eyJCwJuCUwJiQuxqjr9SXO-4Og/viewform

P.S. Sledila bodo tudi srečanja v prihajajočem letu 2023.

Okvirni datumi:

 1. delavnica = Četrtek, 15.12.2022, od 17h do 20h
 2. delavnica = Četrtek, 12.1.2023, od 17h do 20h
 3. delavnica = Četrtek, 2.3.2023, od 17h do 20h
 4. delavnica na Hekatlonu kreativnega preboja, april 2023

Zaključni dogodek na festivalu kreativnega preboja, 26.5. 2023

MLADI PRIJAVITE SE IN POSTANITE DEL KREATIVNEGA PREBOJA TRBOVELJ
OTVORITEV RAZSTAVE TUKAJ IN ZDAJ! V MLADINSKEM CENTRU HRASTNIK

OTVORITEV RAZSTAVE TUKAJ IN ZDAJ! V MLADINSKEM CENTRU HRASTNIK

Vabimo vas na otvoritev razstave o podnebnih spremembah in migracijah povezanih z njimi “𝐓𝐮𝐤𝐚𝐣 𝐢𝐧 𝐳𝐝𝐚𝐣! 𝐑𝐚𝐳𝐦𝐢š𝐥𝐣𝐚𝐣 𝐠𝐥𝐨𝐛𝐚𝐥𝐧𝐨, 𝐝𝐞𝐥𝐮𝐣 𝐥𝐨𝐤𝐚𝐥𝐧𝐨”, ki so jo pripravili mladi, v okviru istoimenskega projekta.

𝐎𝐭𝐯𝐨𝐫𝐢𝐭𝐞𝐯 𝐛𝐨 𝐩𝐨𝐭𝐞𝐤𝐚𝐥𝐚 𝐯 𝐩𝐨𝐧𝐞𝐝𝐞𝐥𝐣𝐞𝐤, 𝟐𝟏. 𝟏𝟏. 𝟐𝟎𝟐𝟐, 𝐨𝐛 𝟏𝟒.𝟎𝟎, 𝐯 𝐌𝐥𝐚𝐝𝐢𝐧𝐬𝐤𝐞𝐦 𝐜𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐇𝐫𝐚𝐬𝐭𝐧𝐢𝐤.

Druženje bo popestrila tudi brazilska aktivistka Isvilaine da Silva Conceição, ki je aktivistka za podnebno pravičnost, ki bo poročala tudi iz podnebnega vrha, ki trenutno poteka.

Pokažimo, da nam ni vseeno za naš planet in podprimo mlade pri širjenju pomembnih okoljskih sporočil.

“Projekt je del projekta Climate of Change, ki ga sooblikuje in izvaja 16 civilnodružbenih organizacij, v Sloveniji Platforma SLOGA. Projekt financira Evropska komisija, v Sloveniji projektne aktivnosti sofinancira Ministrstvo za zunanje zadeve.«

VSAKA POT SE ZAČNE Z ENIM SAMIM KORAKOM, delavnica za ženske 18+

Ženske predstavljamo polovico človeštva. Predstavnic na odločevalskih mestih v gospodarstvu in javnem življenju pa je bistveno manj. Zato je prav, da izkoristimo vsako priložnost za povezovanje ženske moči in spreminjane svojega okolja na bolje. Za to, da smo pobudnice in nosilke spremeb, ni vedno potrebna odločevalska vloga.
Aspira je v preteklih 11 mesecih izvajala projekt “Women empowerment”, v katerem je gostila raznovrstne delavnice in aktivnosti ter opolnomočila in vzpodbudila številne ženske. Z zadnjo delavnico v vrsti se usmerjamo v prihodnost. Namenjena je povezovanju udeleženk, ustvarjanju sprememb in proslavitvi skupnosti, ki smo jo ustvarile.
To bomo naredile tako, da si bomo zamislile in načrtovale nove aktivnosti in sodelovanja. Takšne, ki nagovarjajo potrebe nas in našega okolja. Podprla nas bo Polona Siter Drnovšek, izkušena vodja projektov in facilitatorka.
Delavnica bo potekala v četrtek, 24. novembra 2022, med 18.00 – 20.00, v klubu Zavoda za mladino in šport Trbovlje.
Prijave do torka, 22. 11. 2022 na rada@aspira.si.
Vabljene vse, ki bi rade (še) kaj spremenile na bolje! ‘Vsaka pot se začne z enim samim korakom,’ pravi kitajski pregovor.

VSAKA POT SE ZAČNE Z ENIM SAMIM KORAKOM
OKTOBRKE GOZDNE PUSTOLOVŠČINE ZA OTROKE 5-12 LET

OKTOBRKE GOZDNE PUSTOLOVŠČINE ZA OTROKE 5-12 LET

Otroke med 5. in 12. starosti vabimo na 3-urno druženje v objemu narave na Keršičevem hribu. Ključni elementi gozdnih pustolovščin so pristen stik s samim seboj, z drugimi ljudmi in z naravo, prosta igra, samozaupanje, sprejemanje odgovornosti, dvig samozavesti … 

Pustolovščinam se bomo prepustili v soboto, 22. oktobra 2022, med 10.00 – 13.00.

Cena je 12€ za posameznega otroka in vključuje tudi sadno-zelenjavno malico. Vsak naslednji otrok iz iste družine ima 50 % popust. Plačilo bo preko nakazila na TRR.

Aktivnosti vodi ekipa Aspire. Prijave zbiramo do četrtka, 20. 10. 2022, na rada@aspira.si. Število mest je omejeno, zato ne odlašajte s prijavo.

Naj bo narava otrokova najboljša učiteljica!

PRILOŽNOST ZA MLADE: RAZPIS EUTeens4green

Ste stari med 15 in 24 let in prihajate iz Zasavske regije? Imate idejo kako prispevati k zelenemu prehodu? Pridružite se nam na informativni delavnici namenjeni predstavitvi razpisa EUTeens4Green, ki bo potekala 13.10.2022 ob 17. uri. 17. 10. 2022 pa se nam pridružite na delavnici za razvoj projektnih idej. 

Vsebina:

Na delavnici se boste pobližje spoznali z razpisom EUTeens4Green, ki ga financira EU in katerega namen je povečati udeležbo mladih z ukrepi, ki bodo pospešili zeleni prehod v njihovi regiji. Izvedeli katere dejavnosti so podprte ter koliko sredstev je na voljo.

Termin:

Informativna delavnica: četrtek, 13. 10. 2022, ob 17. uri, preko spleta.

Delavnica za razvoj idej: ponedeljek, 17. 10. 2022, ob 17. uri, v živo – lokacijo sporočimo naknadno. 

Izvajalci: 

Delavnici bomo skupaj izvedli lokalni podporniki za Zasavsko regijo Consulta.si in Zavod Aspira. 

Prijava:

Prijave sprejemamo najkasneje do srede,12. 10. 2022, na povezavi. Informativna delavnica bo potekala preko MS Teams. Povezavo, preko katere boste dostopali do dogodka na spletu, boste prijavljeni prejeli na vaš e-naslov.

PRILOŽNOST ZA MLADE: RAZPIS EUTeens4green
ZADNJE 4 DELAVNICE ANGLEŠKE KONVERZACIJE ZA ŽENSKE 18+

ZADNJE 4 DELAVNICE ANGLEŠKE KONVERZACIJE ZA ŽENSKE 18+

V oktobru nas čakajo še zadnja 4 srečanja na delavnicah angleške konverzacije za ženske 18+. Še vedno se nam lahko pridružite, saj je vsaka delavnica enota zase in se ne navezuje na prejšnjo. 

Dobimo se vse naslednje srede: 

 • 5. 10. 2022 ob 18.30 – 20.30 
 • 12. 10. 2022 ob 18.30 – 20.30 
 • 19. 10. 2022 ob 18.30 – 20.30 
 • 26. 10. 2022 ob 18.30 – 20.30 

Vsakoč na tej povezavi: https://zoom.us/j/93168295703

Delavnice potekajo v okviru Erasmus+ projekta “Women Empowerment”, ki ga izvajamo skupaj s poljskimi in italijanskimi partnerji. 

OTVORITEV RAZSTAVE “TUKAJ IN ZDAJ!” V MESTNEM PARKU TRBOVLJE

Ta petek bo v Trbovljah pester. Dogajalo bo na več koncih in krajih. 

Mi vas vabimo na otvoritev razstave o podnebnih spremembah in migracijah povezanih z njimi “Tukaj in zdaj! Razmišljaj globalno, deluj lokalno”, ki so jo pripravili mladi, v okviru istoimenskega projekta. 

Otvoritev bo v petek, 16. 9. 2022, ob 17.00, v Mestnem parku v Trbovljah. Druženje, ki bo trajalo do 19.00, bo popestril tudi krajši kulturni program ter igra za in o ustvarjalcih sprememb.  

Pokažimo, da nam ni vseeno za naš planet in podprimo mlade pri širjenju pomembnih okoljskih sporočil. 

“Projekt je del projekta Climate of Change, ki ga sooblikuje in izvaja 16 civilnodružbenih organizacij, v Sloveniji Platforma SLOGA. Projekt financira Evropska komisija, v Sloveniji projektne aktivnosti sofinancira Ministrstvo za zunanje zadeve.«

OTVORITEV RAZSTAVE “TUKAJ IN ZDAJ!” V MESTNEM PARKU TRBOVLJE
TUKAJ IN ZDAJ! NI DRUGE!

TUKAJ IN ZDAJ! NI DRUGE!

September namenjamo projektu “Tukaj in zdaj! Razmišljaj globalno, deluj lokalno”. Ozaveščevalno kampanjo na temo podnebnih sprememb in migracij povezanh z njimi lahko spremljate na našem FB in IG profilu. 

 

Projekt je del projekta Climate of Change, ki ga sooblikuje in izvaja 16 civilnodružbenih organizacij, v Sloveniji Platforma SLOGA. Projekt financira Evropska komisija, v Sloveniji projektne aktivnosti sofinancira Ministrstvo za zunanje zadeve.

USPOSABLJANJE ZA PODNEBNE AMBASADORJE

 • Te zanima izvajanje delavnic za mlade po šolah?
 • Te skrbijo podnebne spremembe?
 • Si star_a 18+?
 • Imaš čas do novembra 2022 občasno tudi v dopoldanskem času?
 • Želiš nekaj tudi zaslužiti za opravljeno delo?

Naj zapiha svež veter. Pridruži se ekipi podnebnih ambasadorjev, ki bo izvajali delavnice na temo podnebnih sprememb.

Usposabljanje zanje bo potekalo jutri, v sredo, 31. 8. 2022, med 17.00 – 20.00, na povezavi zoom.

Zainteresirani pišite na rada@aspira.si, da vam posredujemo povezavo do usposabljanja. Delavnice bodo plačane preko študentske napotnice.

“Projekt je del projekta Climate of Change, ki ga sooblikuje in izvaja 16 civilnodružbenih organizacij, v Sloveniji Platforma SLOGA. Projekt financira Evropska komisija, v Sloveniji projektne aktivnosti sofinancira Ministrstvo za zunanje zadeve.«

USPOSABLJANJE ZA PODNEBNE AMBASADORJE

2-DNEVNI BREZPLAČNI TRENING "POSTANI USTVARJALEC SPREMEMB (CHANGEMAKER)"

2-DNEVNI BREZPLAČNI TRENING "POSTANI USTVARJALEC SPREMEMB (CHANGEMAKER)"

Vabimo vas, da se nam ter našima tujima gostoma, trenerjema, Anni in Andrei, pridružite na brezplačnem dvodnevnem treningu “Postani ustvarjalec sprememb (chamgemaker)”. 

Trening je namenjen vsem, ki delate z ljudmi (vzgojiteljem, učiteljem, profesorjem, mladinskim delavcem, socialnim delavcem, tistim, ki vodite različna društva in druge nevladne organizacije). 

Trening bo potekal v sredo in četrtek, 14. in 15. 9. 2022, med 17.00 – 21.00, v prostorih Mladinskega centra Zagorje ob Savi. Prijave zbiramo na rada@aspira.si do 10. 9. 2022 oz. do zapolnitve mest. Trening bo potekal v angleščini, vendar bo na voljo tudi prevod. 

Čakata nas dva ustvarjalna dneva polna aktivnosti spreminjanja! 

Spoznali bomo:

– navdihujoče zgodbe ustvarjalcev sprememb z vsega sveta,
– razvijali svoje veščine spreminjanja in se naučili novih orodij in metod za delo s svojo ciljno skupino,
– mreženje s podobno mislečimi ljudmi,
– pripravili svoj projekt spreminjanja v skladu s svojimi sanjami in vrednotami,
– napolnili baterije in dvignili motivacijo.

Program:

 1. dan

17.00 – 17.15 – Predstavitev, spoznavanje
17.15 – 18.45 – Igra Changemaker
18.45 – 19.00 – Odmor
19.00 – 20.45 – Changemaker spretnosti 1 (ustvarjanje vizije, delo z vrednotami in prednostmi)
20.45 – 21.00 – Povzetek in zaključek

 1. dan

17.00 – 17.15 – Pozdrav
17.15 – 18.30 – Changemaker spretnosti 2 (timsko delo, komunikacija, postavljanje ciljev)
18.30 – 18.45 – Odmor
18.45 – 20.30 – Ustvarjanje lastnih projektov spreminjanja
20.30 – 21.00 – Ocenjevanje in zaključek

O trenerjih: 

Anna Książek iz Poljske in Andrea Pucci iz Italije od leta 2015 potujeta po vsem svetu in iščeta ustvarjalce sprememb – ljudi, ki delujejo za družbene in/ali okoljske spremembe. Bila sta v 36 državah, sodelovala pri 31 projektih kot prostovoljca in intervjuvala več kot 350 ustvarjalcev sprememb, da bi ugotovila, kaj resnično potrebujemo, da spremenimo svet. 

Med tem potovanjem raziskujeta alternativne oblike gospodarstva, kot so izmenjava, darilna ekonomija in krožno gospodarstvo, ter poskušata razumeti in poudariti bolj poštene smeri podjetništva, kot je npr. socialno.

PODPIŠI PETICIJO ZA USTAVITEV PODNEBNIH SPREMEMB

PODPIŠI PETICIJO ZA USTAVITEV PODNEBNIH SPREMEMB

V okviru projekta “Tukaj in zdaj! Razmišljaj globalno, deluj lokalno.” podpiramo politike, ki bodo ohranjale zdravo in trajnostno prihodnost za sedanje ter prihodnje generacije, ki nikogar ne pustijo ob strani, in ki pravično delijo breme podnebnih sprememb. 

Projekt je del projekta Climate of Change, ki ga sooblikuje in izvaja 16 civilnodružbenih organizacij, v Sloveniji Platforma SLOGA. Projekt financira Evropska komisija, v Sloveniji projektne aktivnosti sofinancira Ministrstvo za zunanje zadeve. 

Ja, vemo, podnebne spremembe so tako megalomanske, da ima vsak izmed nas občutek, da lahko stori bore malo za izboljšanje razmer. Pa vendar vsaka kapljica šteje, ker morja brez kapljic ni. 

Če ne drugega, lahko za začetek podpišeš spodnjo peticijo. 

https://climateofchange.info/slovenia/participate/1716/?fbclid=IwAR1LN6Bz0XrqkQOe5bFmslgPM-zqxg7KksywpPbMXASUpP1GdFllbsc5shM

POSTANI “CHANGEMAKER_KA”, DELAVNICA ZA ŽENSKE 18+

“Postani sprememba, ki jo želiš videti v svetu”, je nekdaj dejal Ghandi.

V septembru k nam v goste prihajata Anna in Andrea, popotnika, trenerja, raziskovalca, motivatorja. Changemakerja, ki s svojimi aktivnostmi spodbujata, motivirata posameznike in skupine ljudi, da z malimi koraki spremenijo svet okoli sebe na bolje.

Enotna definicija, kdo je “changemaker”, ne obstaja. Vsak ima svojo, ki pa v večini povezuje naslednje elemente …

 • strast do dela,
 • notranja motivacija za spremembe,
 • oseba opazi potrebe v svojem okolju,
 • spravi sebe in ljudi okrog sebe v akcijo,
 • s svojimi aktivnostmi doseže učinek na lokalno okolje in ljudi.

Delavnica bo potekala v angleškem jeziku (s prevodom in podporo), v četrtek, 8. septembra 2022, od 18. ure naprej, v domu Svobode v Trbovljah.

Za vse ženske 18+, ki si želijo dodati svoj prispevek v lokalnem okolju in širše.

POSTANI “CHANGEMAKER_KA”, DELAVNICA ZA ŽENSKE 18+
DELAVNICE ANGLEŠKE KONVERZACIJE ZA ŽENSKE 18+

VRAČAJO SE DELAVNICE ANGLEŠKE KONVERZACIJE ZA ŽENSKE 18+

Jesen bomo spet namenili spletneme druženju na delavnicah angleške konverzacije z ženskami 18+. Zato vabimo vse, ki ste z nami sodelovale že spomladi ter tudi vse, ki za nas slišite prvič. 

Namen druženj je izguba strahu pred komunikacijo v tujem jeziku, spoznavanje in povezovanje z ženskami iz treh različnih držav in kultur. 

Prednosti naših delavnic: 

 • Pridružite se nam lahko kadarkoli, katerikoli skupini, možno je tudi prosto prehajanje med skupinami. 
 • Delavnice so namenjene ženskam, ki imajo malo, več ali veliko znanja angleščine, saj potekajo na treh različnih ravneh. 
 • Ustvarjamo varno okolje za spodbujanje komunikacije v tujem jeziku. 
 • Povezujemo ženske iz Poljske, Italije in Slovenije. 
 • Delavnice potekajo v spletnem okolju, na zoom-u, običajno enkrat na teden v stalnem terminu. 

Prijave zbiramo do 5. 9. 2022 na rada@aspira.si.  

Delavnice potekajo v okviru Erasmus+ projekta “Women Empowerment”, ki ga izvajamo skupaj s poljskimi in italijanskimi partnerji.

GREŠ Z NAMI NA POLJSKO?

Septembra se skupina žensk 18+ v okviru Erasmus+ projekta “Women Empowerment“odpravlja za teden dni na mobilnost na Poljsko. Namen mobilnosti je povezovanje med ženskami iz različnih držav ter spoznavanje našega položaja v družbi.

V okviru projekta so kriti vsi stroški nastanitve, prehrane in potovanja na Poljsko in nazaj.

Prijave zbiramo do zapolnitve mest do 19. 8. 2022 na rada@aspira.si.

Opogumi se!

Info-pack Women Empowerment

GREŠ Z NAMI NA POLJSKO?
IŠČEMO ZASAVSKE “GRETE”!

IŠČEMO ZASAVSKE “GRETE”!

Ni ti vseeno, kaj se dogaja z našim planetom!

Veš, da je skrajni čas, da se ravnanje človeštva spremeni?

Na lastni koži že čutiš vplive podnebnih sprememb?

Te skrbi tvoja prihodnost?

Si mlad?

Če si si na zgornje izzive odgovoril_a z da, si pravi_a za nas. Postani podnebni ambasador v Zasavju!

K sodelovanju vabimo mlade 18 – 29 let, ki jih zanima tematika podnebnih sprememb in migracij povezanih z njimi, da z nami izpeljajo projekt “TUKAJ IN ZDAJ! Razmišljaj globalno, deluj lokalno.” 

Namen projekta je dvigniti raven zavedanja o teh temah v Zasavju in vlogi vsakega posameznika pri tem za doseganje boljše ter bolj trajnostne prihodnosti mladih in naših lokalnih skupnosti.

V juniju nas čaka skupno enodnevno usposabljanje (datum bomo določili skupaj), nato pa izvajanje delavnic na različnih šolah, priprava potujoče ozaveščevalne razstave z večjim otvoritvenim dogodkov v Trbovljah ter priprava spletne kampanje. 

Prijave zbiramo na rada@aspira.si do ponedeljka, 27. 6. 2022. Sodelovanje bo tudi finančno nagrajeno. 

»Projekt je del projekta Climate of Change, ki ga sooblikuje in izvaja 16 civilnodružbenih organizacij, v Sloveniji Platforma SLOGA. Projekt financira Evropska komisija, v Sloveniji projektne aktivnosti sofinancira Ministrstvo za zunanje zadeve.«

PRVE GOZDNE PUSTOLOVŠČINE ZA OTROKE OD 5. DO 12. LETA

Otroke med 5. in 12. starosti vabimo v soboto, 11. 6. 2022, z začetkom ob 9. uri, na 4-urno druženje v objemu narave na Keršičevem hribu. Ključni elementi gozdnih pustolovščin so pristen stik s samim seboj, z drugimi ljudmi in z naravo, prosta igra, samozaupanje, sprejemanje odgovornosti, dvig samozavesti … 

Cena je 12€ za posameznega otroka in vključuje tudi sadno-zelenjavno malico. Vsak naslednji otrok iz iste družine ima 50 % popust. Plačilo bo preko nakazila na TRR. 

Aktivnosti vodi ekipa Aspire. Prijave zbiramo do četrtka, 9. 6. 2022, na rada@aspira.si. Število mest je omejeno, zato ne odlašajte s prijavo. 

Naj bo narava otrokova najboljša učiteljica!

PRVE GOZDNE PUSTOLOVŠČINE ZA OTROKE OD 5. DO 12. LETA
DELAVNICE ANGLEŠKE KONVERZACIJE V JUNIJU

DELAVNICE ANGLEŠKE KONVERZACIJE V JUNIJU

Delavnice angleške konverzacije v okviru projekta Erasmus+ “Women Empowerment” so v tem mesecu še v polnem zagonu, preden si vzamemo nekaj poletnega premora. Delavnice se bodo nadaljevale tudi v jesenskem času, od septembra naprej.

Delavnicam se lahko pridružite kadarkoli, tudi če do sedaj še niste sodelovali. Lahko izberete tudi posamezne delavnice.

Vmesna skupina se dobi:
8. 6. 2022 ob 18.30 – 20.30 na https://us06web.zoom.us/j/93168295703
15. 6. 2022 ob 18.30 – 20.30 na https://us06web.zoom.us/j/93168295703
22. 6. 2022 ob 18.30 – 20.30 na https://us06web.zoom.us/j/93168295703

Začetna skupina se dobi:
7. 6. 2022 ob 18.00 – 20.00 na https://us06web.zoom.us/j/82975431003
21. 6. 2022 ob 18.00 – 20.00 na https://us06web.zoom.us/j/82975431003

Nadaljevalna skupina pa se dobi:
9. 6. 2022 ob 18.00 – 20.00 na https://us06web.zoom.us/j/82975431003
23. 6. 2022 ob 18.00 – 20.00 na https://us06web.zoom.us/j/82975431003

FOTOGRAFSKA RAZSTAVA Y+A=R

Vabljeni na ogled fotografske razstave mladinske izmenjave “Youth + Art = Resilience”, ki je na ogled v Domu Svobode v delovnem času knjižnice do konca tega tedna.

Razstava je rezultat dela mladih v okviru Erasmus+ projekta Y+A=R, ko so preko umetniških pristopov krepili svojo medkulturno povezanost in odpornost.

FOTOGRAFSKA RAZSTAVA Y+A=R
(SO)USTVARJAJMO SKUPNOST

DELAVNICA ZA ŽENSKE 18+ "(SO)USTVARJAJMO SKUPNOST"

Iz ednine, preko dvojine v množino. Kdo je posameznik brez ljudi okrog sebe, brez podpore, brez skupnosti.

Delavnica je namenjena ustvarjanju skupnosti v domačem okolju, pregledu izzivov, ki jih zaznavamo in si želimo, da bi se spremenili, izboljšali, pa ne vemo, kako se tega lotiti.

Na delavnici bomo pogledali v našo skupnost, naše okolje in njegove izzive ter se naučili načrtovanja sprememb. Mogoče pa kako pobudo tudi že spravimo v življenje.

Delavnico vodi ekipa Aspire in bo potekala v četrtek, 9. 6. 2022, ob 19.00, v domu Svobode v Trbovljah. Delavnica je brezplačna in traja dve uri. Obvezne prijave na: rada@aspira.si do srede, 8. 6. 2022.

Delavnice potekajo v okviru Erasmus+ projekta “Women Empowerment”, ki ga izvajamo skupaj s partnerji iz Poljske in Italije.

DELAVNICA “DIVJA HRANA”

V Aspiri zagovarjamo holistični pristop do človeka, zato tokrat v okviru Erasmus+ projekta “Women Empowerment” vabimo na delavnico “Divja hrana”.

Vabimo vas, da se nam pridružite v Naravi, na našem domačem terenu, da ga kot takega skupaj spoznamo.

Namen delavnice ni nabrati kup rastlin, temveč kako, zakaj, čemu in s kakšnim odnosom bomo to počeli. Ko si bomo dopustili pogledati na strupenost, grenkobo in vse “nevarnosti”, zablodele vernosti in (ne)razumevanje naravnega okolja z drugačnimi očmi, ko se bomo tam na licu mesta lahko prepričali v njeno neizčrpno hranilno, zdravilno in čarno moč, ko si bomo skupaj podelili pogum in sopomoč pri premagovanju vseh strahov in ovir, ki nas držijo v pesti današnjega potrošniškega sveta in v naših conah udobja, vam zagotavljam, da nam bodo samonikle užitne divjinke in zdravilne zeli kar same skakale v naše košare.

Naše srečanje bo potekalo v obliki predavanja in sprehoda na prostem. Govora bo o užitnih, samoniklih rastlinah in zdravilnih zeleh ter o širšem in globljem razumevanju pomena Divje hrane.

Divjinke bomo ogovarjali, jih spoznali, otipali in vonjali na njihovem rastišču ter jih okušali v mali divji malici.

Delavnica bo potekala v četrtek, 16. 6. 2022, med 17.00 – 20.00, v domu Svobode v Trbovljah in okolici. Vodila jo bo Darja Gruden.

Fotografija: Šimen Zupančič.

DIVJA HRANA
THE GIRE OF THE GIRAFFE

DELAVNICA ZA ŽENSKE 18+ “SKRIVNOST ŽIRAFE”

Empatično poslušanje in sprejemanje je veščina, ki v odnose z drugimi, pa tudi s sabo, prinese več kakovosti in povezanosti. Ustvari se prostor, v katerem pridobita oba/obe: dovoljena je iskrenost, avtentičnost, strah izgubi svojo moč in odgovornost za svoje počutje prevzame vsak_a sam-a. Se sliši prelepo, da bi bilo res? In vendar je mogoče.

Poglejte žirafo: je žival z ogromnim srcem in glavo visoko nad tlemi. Le kako ji uspeva imeti toplo srce in hladno glavo?

Vabljene ženske 18+ na delavnico, kjer bomo pokukale v svet nenasilne komunikacije (po Marshallu Rosenbergu) in preizkusile njeno moč za uporabo v vsakdanjem življenju.

Delavnica, ki jo vodi Polona Siter Drnovšek, bo potekala v četrtek, 26. 5. 2022, ob 19.00, v domu Svobode v Trbovljah. Delavnica je brezplačna in traja uro in pol. 

Obvezne prijave na: rada@aspira.si do srede, 25. 5. 2022.

Delavnice izvajamo v okviru Erasmus+ projekta “Women Empowerment”, ki ga izvajamo skupaj s partnerji iz Poljske in Italije.

DELAVNICE ZA ŽENSKE 18+ “MOJE TELO, MOJ GIB”

Tudi v maju nadaljujemo z delavnicami za ženske 18+ in jim pomagati najti njihov “zakaj”, njihove sanje in strasti s pomočjo različnih pristopov in metod. Tokrat bodo gib, ples in glasba naši glavni elementi.

Tokrat se bomo posvetile telesu in se s pomočjo giba potopile v svojo notranjost ter se soočile z zunanjim svetom. Kot na dosedanjih delavnicah tudi tokrat udeleženke popeljemo izven cone udobja in pomagamo prebuditi strast do lastnega izražanja, sprostiti strah pred kreativnostjo.

Delavnica bo potekala v četrtek, 19. 5. 2022, ob 19.00, v domu Svobode v Trbovljah. Delavnica je brezplačna in traja uro in pol. Obvezne prijave na: rada@aspira.si do srede, 18. 5. 2022. 

Priporočamo udobna oblačila.

Delavnice potekajo v okviru Erasmus+ projekta “Women Empowerment”, ki ga izvajamo skupaj s partnerji iz Poljske in Italije.

MY BODY, MY MOVEMENT
DELAVNICE ANGLEŠKE KONVERZACIJE V MAJU

DELAVNICE ANGLEŠKE KONVERZACIJE V MAJU

Delavnice angleške konverzacije v okviru projekta Erasmus+ “Women Empowerment” tudi v tem mesecu v polnem zagonu. Delavnicam se lahko pridružite kadarkoli, tudi če do sedaj še niste sodelovali. Lahko izberete tudi posamezne delavnice. 

Vmesna skupina se dobi: 

4.5. 2022 ob 18.30 – 20.30 na https://us06web.zoom.us/j/93168295703

18.5. 2022 ob 18.30 – 20.30 na https://us06web.zoom.us/j/93168295703

25.5. 2022 ob 18.30 – 20.30 na https://us06web.zoom.us/j/93168295703

Začetna skupina se dobi: 

10.5. 2022 ob 18.00 – 20.00 na https://us06web.zoom.us/j/82975431003

24.5. 2022 ob 18.00 – 20.00 na https://us06web.zoom.us/j/82975431003

Nadaljevalna skupina pa se dobi: 

12.5. 2022 ob 18.00 – 20.00 na https://us06web.zoom.us/j/82975431003

26.5. 2022 ob 18.00 – 20.00 na https://us06web.zoom.us/j/82975431003

ZBIRKA DOBRIH PRAKS ZA DVIG SREČE MED OTROKI IN MLADIMI

V okviru Erasmus + projekta “Happiness – Simple Solution for Complex Problems”, katera partnerji smo, je nastal prvi rezultat – zbirka 33 dobrih praks, kako otroke in mlade pomagati najti in razviti srečo. Zbirka dobrih praks je namenjena učiteljem, vzgojiteljem, mladinskim delavcem. 

https://drive.google.com/file/d/1hh4J7y46WjE_-qThjlASTufIgKdL7IwN/view?usp=sharing

ZBIRKA DOBRIH PRAKS ZA DVIG SREČE MED OTROKI IN MLADIMI
DELAVNICA “KAKŠNA JE TVOJA ČRTA?” ZA ŽENSKE 18+

DELAVNICA “KAKŠNA JE TVOJA ČRTA?” ZA ŽENSKE 18+

Ženskam 18+ želimo pomagati najti njihov “zakaj” in jih opolnomočiti pri sledenju njihovim sanjam ter strastem s pomočjo različnih pristopov in metod. Verjamemo, da je kreativno izražanje je za vse.

“Kakšna je tvoja črta?” je delavnica, ki večino udeleženk popelje izven cone udobja in v posameznici pomaga prebuditi strast do lastnega izražanja, sprostiti strah pred kreativnostjo, pred praznim papirjem. Iskale in budile bomo svoj lastni izraz in ustvarjalni proces.

Delavnica bo potekala v četrtek, 21. 4. 2022, ob 19.00, v domu Svobode v Trbovljah. Delavnica je brezplačna in traja uro in pol. Obvezne prijave na: rada@aspira.si do srede, 20. 4. 2022.

Delavnice izvajamo v okviru Erasmus+ projekta “Women Empowerment”, ki ga izvajamo skupaj s partnerji iz Poljske in Italije. V mesecu aprilu, maju in juniju načrtujemo izvedbo 9 delavnic za ženske 18+. Dve sta že za nami, tale je tretja.

DELAVNICE ANGLEŠKE KONVERZACIJE V APRILU

Delavnice angleške konverzacije v okviru projekta Erasmus+ “Women Empowerment” tudi v tem mesecu v polnem zagonu. Delavnicam se lahko pridružite kadarkoli, tudi če do sedaj še niste sodelovali. Lahko izberete tudi posamezne delavnice. Ta mesec sta delavnici na vmesni stopnji namenjeni hrani, kuhanju in različnim tradicijam ob praznikih. 

Dobimo se: 

DELAVNICE ANGLEŠKE KONVERZACIJE V APRILU
DAN V RABLJENIH OBLAČILIH

23. 4. = DAN V RABLJENIH OBLAČILIH

Sami želimo delovati čim bolj trajnostno in te prakse spodbujamo tudi v našem okolju, zato smo se pridružili pobudi za dan v rabljenih oblačilih. Slovenska raziskava “Obleka naredi človeka” razkrila, da delež prodanih oblačil iz druge roke znaša v Sloveniji manj kot 1 %, še redkeje pa se poslužujemo izposoj. Po drugi strani pa letno v povprečju vsak od nas zavrže 12 kg oblačil.

Pobudniki akcije so Ekologi brez meja, Pravična trgovina Slovenija ter Focus, društvo za sonaraven razvoj. Mi pa bomo v aprilu izpeljali ozaveščevalno spletno kampanjo na to temo. Spremljate nas.

 

DAN ZA SPREMEMBE 2022

Tudi mi bomo del Dneva za spremembe 2022 na pobudo Slovenske filantropije. Delamo “Prve korake k skupnosti Svobode” skupaj s Kulturno društvo Svoboda Trbovlje in Stresi stres, Natašo Jerman Rajh. 

Kaj se bo dogajalo? 

Čistilna akcija v domu Svobode

15.00 – 17.00 bomo s skupnimi močmi delno izpraznili neuporabno kramo na podstrešju Doma Svobode v Trbovljah. Za to bomo potrebovali več parov pridnih rok, ki jim fizično delo ni tuje.

Dve brezplačni delavnici za ženske 18+

17.00 – 18.30: Delavnica “Ednina – samospoznavanje, opolnomočenje, povezovanje” (z vami bosta Katarina Nučič in Rada Drnovšek iz Aspire)

Čas namenjen le sebi, potopitvi vase, ponovnemu odkrivanju svojih strasti, iskanju motivacije in poguma za spremembe, ki si jih želiš.

18.30 – 19.30: Delavnica “Zdrav dih v zdravem telesu” (z vami bo Nataša Jerman Rajh, učiteljica dihalnih tehnik dihanje ter NLP coachinja)

Dih. Tako nežen in komaj opazen, a vendar je lahko ravno zavesten dih vaš prvi in ključen korak na poti do korenite spremembe vašega življenja – na mnogo, mnogo bolje. Pripravljeni? Pripravljeni, da izstopite iz vloge žrtve in svoje življenje vzamete v svoje roke ali bolje v svoj nos :)? Vabljeni na zanimivo in nadvse sproščujoče dihalno-gibalno potovanje. Dobrodošli in: na vdiiiiiiih.

Pridružite se nam.

DAN ZA SPREMEMBE 2022
4. SKLOP SPLETNIH DELAVNIC ANGLEŠKE KONVERZACIJE

4. SKLOP SPLETNIH DELAVNIC ANGLEŠKE KONVERZACIJE

Ta teden tečemo nov krog, 4. sklop delavnic angleške konverzacije. 

Dobimo se: 

2. SKLOP DELAVNIC ANGLEŠKE KONVERZACIJE ZA ŽENSKE 18+

V okviru Erasmus+ projekta “Women Empowerment” nadaljujemo s 2. sklopom delavnic angleške konverzacije. Delavnice so brezplačne.
 
Delavnice so namenjene vsem ženskam 18+, ki si želijo obuditi in okrepiti svoje znanje angleškega jezika, da boste lažje komunicirale z drugimi udeleženkami iz Poljske in Italije.
 
Skupino oz. raven, ki se ji želite pridružiti, boste izbrale same. V času izvajanja so možni tudi prehodi med skupinami.
V delavnicah se bomo dotaknili tem, ki so pomembne za ženske in za EU.
 
1. 3. ob 18h – 20h = začetna skupina A1
2. 3. ob 18h – 20h = vmesna skupina A2/B1
3. 3. ob 18h – 20h = nadaljevalna skupina B2/C1
 
Še vedno se nam lahko pridružite. Piši na info@aspira.si.
2. SKLOP DELAVNIC ANGLEŠKE KONVERZACIJE ZA ŽENSKE 18+
WOMEN EMPOWERMEN

BREZPLAČNE AKTIVNOSTI ZA ŽENSKE 18+ V ERASMUS+ PROJEKTU “WOMEN EMPOWERMENT”

V okviru Erasmus+ projekta “Women Empowerment” bomo izvajali tri različne aktivnosti za ženske iz različnih okolij, različnih poklicev, različnih pogledov, različnih kultur. Projekt izvajamo skupaj s partnerji iz Poljske in Italije. Sodelovanje v vseh aktivnostih je brezplačno. 

Vabimo vas k sodelovanju v naslednjih aktivnostih: 

 • Spletne delavnice angleške konverzacije

Skupaj bo izvedenih 54 delavnic na treh zahtevnostnih ravneh, ki si jo vsaka udeleženka izbere sama. Namen delavnic je krepitev uporabe angleškega jezika v sproščenem okolju. V času izvajanja so možni tudi prehodi med skupinami. V delavnicah se bomo dotaknili tem, ki so pomembne za ženske in za EU.

Z delavnicami štartamo: 

 • 15. 2. ob 18h – 20h = začetna skupina A1
 • 16. 2. ob 18h – 20h = vmesna skupina A2/B1
 • 17. 2. ob 18h – 20h = nadaljevalna skupina B2/C1
 • Lokalne delavnice “Ednina, Dvojina, Množina”

Naš cilj je ustvariti skupnost žensk, s katerimi se bomo podale na pot samoodkrivanja, krepitve medsebojnih odnosov ter skupnosti. To je program različnih aktivnosti/tematik, ki smo ga ustvarile za vas. Z delavnicami začnemo v aprilu 2022. 

 • Mednarodna mobilnost za udeleženke na Poljsko  

V septembru bodo aktivne udeleženke tega projekta skupaj z nami potovale na Poljsko, kjer bomo spoznale še druge udeleženke iz Poljske in Italije. Udeležba na mobilnosti je brezplačna, prav tako bodo v celoti kriti stroški potovanja, prehrane in nastanitve na Poljskem.

Prijave za sodelovanje v projektu zbiramo na:

info@aspira.si do 8. 2. 2022.

SLAVNOSTNO SMO PODPISALI LISTINO O RAZNOLIKOSTI SLOVENIJA

Decembra 2021 smo slovesno podpisali Listino raznolikosti. Kot je povedal naš direktor Saša Ledinek: “Listino smo podpisali, ker je raznolikost temelj naše organizacije vse od njene ustanovitve naprej. Raznolikost ne le spodbujamo, ampak tudi živimo.”

https://www.youtube.com/watch?v=C5RGDAX8m2k

Listina_raznolikosti
Be smART!

ZAKLJUČEK PROJEKTA “BE smART!”

Eno izmed področij, ki jih v Aspiri razvijamo, je krepitev znanja o več-inteligenčnosti ter holistični pristop do vsakega posameznika. Konec poletja 2021 smo v tej smeri uspešno izpeljali trening za mladinske delavce in delavnico za vzgojitelje, učitelje in profesorje na temo razvoja ter krepitve vizualno – prostorske oz. domišljijsko-ustvarjalne inteligence s pomočjo uporabe umetniških tehnik in metod (risanja, slikanja, kolažiranja, arhitekture in kiparstva). Projekta se je udeležilo 22 tujih in domačih mladinskih delavcev in voditeljev. Odzivi udeležencev so bili izredno pozitivni, zato bomo z aktivnostmi v tej smeri še nadaljevali. Spodaj dodajamo povezavo do vodnika po aktivnostih treninga “BE smART!”.

Rezultati treninga “Be smART!”

Movit
Erasmus+
Podpora Evropske komisije za pripravo te objave ne pomeni potrditve vsebine, ki izraža le mnenja avtorjev, in Komisija ne more biti odgovorna za kakršno koli uporabo informacij, ki jih vsebuje.

Zaključek projekta “Kinetic youth-move to grow”

V okviru projekta “Kinetic youth-move to grow “smo izvedli mobilnost usposabljanja mladinskih delavcev v okvirju programa Erasmus +. Tema usposabljanja je bila, kako spodbuditi kinetično inteligenco pri mladih, ki so vključeni v procese mladinskega dela. Naš cilj je bil da mladinski delavci razvijejo, krepijo in spodbujajo kinetično inteligenco pri sebi in pri mladih s katerimi delajo. S tem spodbudimo razvoj okolja ki spodbuja razvoj kritičnega mišljenja. Usposabljanje je bilo sprva načrtovano kot 5-dnevna mobilnosti v Sloveniji. Zaradi pandemije COVID-19 in posledično omejitev, ki jih je prinesla, smo se prilagodili in usposabljanje izvedli na spletu. Čeprav se zdi, da teme plesa in giba ne moremo nasloviti s spletnimi orodji, nam je uspelo z uporabo učne platforme in spletnih srečanj ZOOM ustvariti odlično učno okolje. Glavni trener Goran Bogdanovski je za udeležence vzpostavil učno platformo z več kot 30 urnim programom. Trening je potekal v obdobju treh tednov, v okviru katerega so udeleženci delali samostojno s pomočjo programa doma, del pa je bil namenjen tudi skupnim srečanjem na spletu, v okviru katerih so udeleženci delili individualne učne izkušnje, ocenjevali lastni napredek ter zastavljali morebitna odprta vprašanja. Ta spletni skupinski čas je bil uporabljen tudi za učenje različnih orodij, povezanih z umetniško terapijo in risanjem. Pred pričetkom aktivnosti so udeleženci naredili samooceno lastnega znanja in spretnosti ter njihovih pogledov o uporabi kinetične inteligence v okviru mladinskega dela. Po zaključku smo s pomočjo vprašalnika pri udeležencih preverili učni napredek. 

Kinetic youth-move to grow report 

Movit
Erasmus+
Podpora Evropske komisije za pripravo te objave ne pomeni potrditve vsebine, ki izraža le mnenja avtorjev, in Komisija ne more biti odgovorna za kakršno koli uporabo informacij, ki jih vsebuje.

Evropski mesec raznolikosti

Sreda, 28. Marec 2021

Aspira je zavod strastnih in radovednih ljudi, ki razvijajo lastni jaz. Raziskujemo, inspiriramo in vzpostavljamo prostor kjer ima vsaka strast priložnost da se rodi, razvija in krepi. Za pogumne in tiste, ki bodo to še postali. Za sanjače in radovedne. Ker želimo, da strast spreminja svet kjerkoli in kadarkoli.

Pri našem delu nas vodi prepričanje, da s sodelavci ustvarjamo svet, kjer ne bo strahu pred tem, da izrazimo svoje mnenje, svet, kjer živijo ljudje, ki radi raziskujejo, se ne bojijo sprememb in rasti, ki sprejemajo druge ter iščejo kompromise.

Svet, ki ga gradimo na znanju in spretnostih vseh vpletenih, ko vsak v mozaik prispeva svoj kamenček je svet v katerem so v ospredju inovativnost, razvoj, ustvarjalnost, odgovornost ter spoštovanje – do samega sebe in do drugih.

Preberi več…

Proslava ob devetdeset letnici trboveljskega zbora Slavček

Torek, 29. December 2020 OB 19:00 UTC+01

Danes praznujemo poseben jubilej. Pred nič manj kot devetdesetimi leti je začel s svojimi delovanjem otroški pevski zbor Slavček pod vodstvom izjemnega človeka Avgusta Šuligoja.
Ta zbor je v času svojega delovanja dosegel vse tisto, kar je sploh mogoče doseči. In še danes, ko pogledamo nazaj, se vse to zdi komaj verjetno. S svojimi nastopi je ta zbor povezal nabito polne dvorane širom Evrope, njihovo petje pa je neslo tudi preko oceana. Ob briljantnih izvedbah najzahtevnejših zborovskih kompozicij, so svetovni muzikologi samo strmeli, saj so bile le-te tako težke, da so do takrat menili, da so za izvedbo nemogoče.
Kdo je bil torej ta otroški pevski zbor?
Kakšnih čudežnih metod so se posluževali vodja zbora Avgust Šuligoj in njegovi mali pevci, da so svoje gledalce dobesedno začarali, jih pustili odprtih ust in velikih oči.
S to proslavo bomo poskušali pokukati pod to skrivnostno tančico v skoraj že mit, ki se ovija okrog zgodbe o delovanju zbora trboveljskih Slavčkov.
Trboveljski slavček 90 obletnica